13. heinäkuuta 2021

Millainen on hyvä portfolio?

Tässä kun olen pyöritellyt erilaisia ideoita oman portfolioni uudistamiseksi, olen alkanut myös pohtimaan, millainen on hyvä portfolio. Tähän löytyy varmasti vastauksia yhtä monta kuin on portfolion tekijöitäkin, mutta millainen on juuri se itselle täydellisin ja millaisia portfolioita tykkään selata?

Ihan ensimmäiseksi voinen sanoa, että yksinkertaisuus on parasta. Jos saat kaiken materiaalin mahtumaan yhdelle sivulle, sivusto on sinun näköinen ja sinne itsensä klikkaava ymmärtää heti mistä on kyse, on päästy täydelliseen tilaan. En pidä niin tärkeänä tietoja siitä, millainen taiteen tekijä on tai mitä kouluja hän on käynyt, se ei ole oleellista. Oleellista on se, millaista jälkeä hän tekee ja miten helposti tähän informaatioon pääsee käsiksi.

Muistan kun graafista suunnittelua opiskellessani teimme portfoliota ja sivustolle piti lisätä jokaisesta työstä infot. Minkä kokoinen työ, millä tekniikalla se on tehty ja mitä varten. En tiedä johtuuko siitä, etten koe olevani ammattilainen vai onko tämä todellakin vain mielipidekysymys, mutta lisäsin nämä infot sivuilleni vain ja ainoastaan siksi aikaa kun suoritimme näytön. Halusin karsia sivuilta kaiken ylimääräisen infon pois ja siitä syystä pidänkin nykyisestä sivupohjastani, joka on hyvin yksinkertainen.

Nykyinen ulkoasu sivuillani näyttää tältä. Etusivulta löytyvät kaikki sinne lataamani työt, nimeni, kuvani ja tieto siitä että sivulla on tekemääni taidetta. Lisäksi on vain yhteys-sivu, jossa on sähköpostiosoitteeni ja linkki instagramiin (ei henkilökohtaiselle tilille, vaan taidetililleni). Tämän vuoksi en pidä ajatuksesta että muokkaisin sivupohjaani ja vielä vähemmän pidän nykyisestä ideastani, joka näyttää tältä.

Uudessa versiossa, joka ei siis ole vielä julkinen, minulla on erikseen digitaalinen ja perinteinen puoli, etusivu on erikseen, tietosivu itsestäni erikseen (jossa myös sähköposti kirjattuna) ja lisäksi linktree, joka löytyy toki tälläkin hetkellä sivutilaltani, mutta en ole vain linkittänyt sitä portfoliooni. Eli toisin sanoen hirveästi informaatiota, jota haluaisin karttaa.

Olen toki tyytyväinen siitä että lähdin pitkästä aikaa kokeilemaan uudenlaista lähestymistapaa sivuston tekemiseen, sillä olen oppinut uusia juttuja. Mm. miten kuvan saa liikkumaan kun hiiren vie siihen päälle (tämä ei tarvinnut edes javascriptiä) ja pohtimaan taas eri divien ja classien nimeämistä kun koodiin lisätään ulkopuolisia tyylitiedostoja. Esimerkiksi kun lisäsin nytkin sivuilla käytössä olevan lightboxin tuohon uuteen versioon, navigaation linkit muuttivat kokoaan galleria-sivuilla. Muutin joidenkin osien nimiä, mutta koska se ei tuntunut auttavan, lisäsin lightboxin tyylitiedostot jokaiselle sivulle vaikkei niitä tarvitsisikaan ja muokkasin sen jälkeen navigaation laatikot uudelleen. Koodaus ei aina toimi kuten haluaisi ja hauskinta on se, että vaikka sait saman koodin toimimaan edellistä sivua tehdessä, se ei välttämättä toimi enää seuraavassa.

Olen ollut tekemässä tuosta portfolion uudistamisesta myös omaa postausta, mutta koska koko homma on nyt junnannut paikallaan kun en osaa päättää millaisen sivuston haluaisin, en tiedä julkaisenko sitä ainakaan sellaisenaan kuin se nyt on. Luultavasti pääsen kirjoittamaan koko tekstin uusiksi, koska suunnitelmat muuttuvat niin paljon kokoajan.

Mutta haluan esitellä teille kolme omasta mielestäni hyvää portfoliota. Ensimmäisenä olevan bongasin googlen kautta tätä postausta tehdessä, kaksi jälkimmäistä olen tiennyt jo ennestään.

Susanna Haaviston portfoliossa on paljon asiaa, mutta se kaikki on esitetty selkeästi. Vaikka itse kammoksun ajatusta, että omassa portfoliossa olisi paljon tekstiä, niin pidän myös sellaisista sivuista mistä sitä löytyy, kunhan sivusto on osattu pitää silti yksinkertaisena. Haaviston sivulla ei myöskään ole ns. turhaa lätinää, vaan pelkkää asiaa, eikä tulijalle jää epäselväksi mistä tässä hommassa on kyse.

Ville Akseli Juurikkala on isoin idolini valokuvauksen saralla. Muistaakseni hänen portfolion edellinen sivupohja oli sellainen mistä en hirveästi välittänyt, mutta kävin tarkistamassa hänen sivustonsa niin siellähän näytti todella hyvältä! Etusivulta näkee heti että kyse on valokuvauksesta ja oikeassa ylänurkassa olevat pikkuikonit ovat hauska idea. Kuvakkeiden takaa löytyy linkki valokuvien omille sivuille, videoiden omille sivuille ja tiedot kuvaajasta. Toki kuvakkeet saattavat ensin hämmentää hieman että mitä nämä ovat, koska usein pienet kuvakkeet vievät eri somekanaville ja niitä ei ehkä uskalla klikata. Ainut mistä en ehkä pidä on se, että kun klikkaat etusivulla kuvaa, aukeaa sivu jossa ovat kaikki etusivullakin olevat kuvat. Mutta toisaalta, kaikki ovat samassa paikassa ja selkeästi.

Johanna Tarkelan portfolio miellyttää omaa silmääni monellakin tapaa. Etusivulta löytyvät heti taiteet ja kun viet hiiren kuvan päälle, selviää paremmin mistä on kyse. Eniten pidän siitä, kun samaan aiheeseen liittyy useampi kuva, löytyvät nämä kaikki kuvat tuota yhtä kuvaa klikkaamalla. Pidän myös siitä että navigaatio seuraa rullauksen mukana häiritsemättä liikaa (tämäkin voidaan tehdä monella tapaa niin pieleen). Navigaatiosta löytyy info piirtäjästä (jälleen yksinkertaisesti selitettynä ilman turhia liiba laaboja), linkki taidekauppaan ja yhteystiedot.

1 kommentti:

  1. PIERU KAKKA! VERI PYLLYSTÄ! KAKKAA TULEE PYLLYSTÄ! <3

    VastaaPoista