23. kesäkuuta 2021

Koodinurkka 4: Näin perustat blogin bloggeriin

Nyt on lomat vietetty ja on aika palata sorvin ääreen ja kuten tuli luvattua, pureudutaan tällä kertaa askel askeleelta siihen, miten perustetaan bloggeriin blogi! Suuntaa siis osoitteeseen blogger.com.

Tässä postauksessa luotu blogi löytyy täältä.

Huom! Bloggerin blogia varten tarvitset Google-tilin! Jos sinulla ei ole Google-tiliä ja luot sellaisen, huomioithan, että Google vaatii saada tietää puhelinnumerosi. Itselleni tästä ei ole ollut tähän mennessä ylimääräistä haittaa, mutta nykyajan hakkerointi- ja kiristysajassa tämä seikka on hyvä tietää.

Käytän normaalisti itse selaimista Firefoxia ja Chromea, mutta koska tässä on ajatuksena lähteä puhtaalta pöydältä, asensin Operan jossa minulla ei ole tallennettuna Google-tilejä. Klikkaa ruudun keskellä olevaa nappulaa Luo oma blogi. Tämän jälkeen Google tarjoaa sinulle mahdollisuutta kirjautua Google-tilille.Valitse tili ja kirjaudu sisään (tai vaihtoehtoisesti luo uusi sivuston ohjeiden mukaan).

Kaikki tiedot, mitä tässä kohtaa laitat blogistasi, pystyy muuttamaan myös jälkikäteen. Sinun ei ole siis pakko tietää blogisi lopullista nimeä tai osoitetta vielä tässä kohtaa. Ensimmäisenä kysytään blogin nimeä, joka voi olla vaikka sama mikä jollain toisella blogilla, koska ainut nimike jonka pitää olla yksilöllinen, on seuraavan kohdan osoite, jonka takaa sitten blogisi tulee löytymään. Osoitteessa on hyvä muistaa että lyhyt ja ytimekäs on useimmiten paras, sillä se on helppo muistaa. Kun olet määrittänyt nämä, kysyy blogi näyttönimeä. Näyttönimi on oma nimimerkkisi, joka näkyy blogin yhteydessä.

Yllä olevan kuvan tekstit ovat hieman "vääränlaiset" koska olin unohtanut Google-tililleni kieleksi englannin ja Chrome vain käänsi tekstit suomeksi. Myöhemmissä kuvissa asia on korjattu!

Kun olet valmis, aukeaa iso läjä varoituksia. Selaa ne läpi ja sulje oikealla olevista rukseista. Kun rullaat sivua alaspäin, löydät vasemman sivupalkin alaosasta kohdan Näytä blogi. Tätä klikkaamalla uuteen välilehteen/ikkunaan aukeaa blogisi, jota voit lähteä muokkaamaan ja seurata alkuun vaikka Koodinurkka 1 ohjeita. Mutta tehdään ensin pari postausta blogiin, joten siirrytäänpä samaisen sivupalkin yläosaan, jossa on teksti + UUSI POSTAUS.

Tarkoituksena on lisätä postaukseen nämä asiat
*lainattu Koodinurkka 1 -postauksesta

• Kaksi erillistä kappaletta tekstiä (voit käyttää kappaleiden luomiseen esim. lorem ipsumia)
• Kaksi kuvaa, joista toisessa ei ole kuvatekstiä ja toisessa on
• Alleviivattu sana ja/tai lause
• Boldattu/lihavoitu sana ja/tai lause
• Kursivoitu sana ja/tai lause
• Yliviivattu sana ja/tai lause
• Linkki
• Viisi hashtagia/tunnistetta (toisessa postauksessa korkeintaan kolme samaa hashtagia!)

Siirry yllä olevasta linkistä lorem ipsumiin ja rullaa alas kunnes näet alla olevan kohdan.

Määritä laatikkoon kappalemäärä, vähintään 2 ja korkeintaan valmiina oleva 5. Paragraphs (kappaleet) on valittuna jo valmiiksi, joten voit sitten klikata suoraan Generate lorem ipsum. Aukeaa sivu, jossa on "päätöntä" tekstiä viiden (tai minkä luvun laitoitkaan) kappaleen verran. Lorem kertoo myös sanojen määrän ja merkkien määrän tekstin alaosassa. Kopioidaan nämä tekstikappaleet ja liitetään ne postauslaatikkoon.

Huomaathan, että blogger tekee automaattisesti ensimmäisen sanan eteen välin. Itse otan tämän aina pois, sillä kyse on kuitenkin blogista, eikä esimerkiksi lehteen kirjoitettavasta jutusta tai kirjan tekstistä, jossa ensimmäisen kappaleen väli kuuluu "sääntöihin". Väli syntyy aina, riippumatta siitä liitätkö tekstin blogiin vai kirjoitatko sen itse, joten tämä kannattaa muistaa jatkossakin!

Viedään tekstikohdistin, eli "välkkyvä pystyviiva" ensimmäisen kappaleen loppuun ja painetaan kerran enter, luoden uusi kappale. Älä siirrä kohdistinta, vaan klikkaa tekstin yläpuolella olevasta valikosta pikkukuvaa, jossa näkyy vuoristo. Lisätään postaukseen kuva.

Voit ladata kuvan koneelta, Google kuvista, aiemmin bloggeriin tallennetuista kuvista tai URL:n perusteella suoraan internetistä. En suosittele laittamaan blogiin "jotain netistä löytynyttä kuvaa", koska tekijänoikeuksia pitää noudattaa. Lisätään kuva tietokoneelta, jolloin aukeaa tyhjä valikko. Klikkaa kohtaa Valitse tiedostot jolloin blogger ohjaa sinut oman koneesi tiedostoihin ja voit valita ladattavat kuvat. Lisätään yksi kuva kerrallaan. Kun kuva on latautunut auenneeseen valikkoon, klikkaa sitä jotta sille tulee sininen reunus. Tämä valitsee kuvan ja lisää sen blogiin kohtaan, jossa kohdistin on, kun painat sinistä nappulaa Valitse.

Kuvan alle ilmestyy usein turhaa väliä, joten poistetaan ne. Kuvaa klikkaamalla voi määrittää sen koon, paikan ja kuvatekstin, mutta jätetään nämä toistaiseksi huomiotta. Voit sitten myöhemmin testailla näitä itse. Voit välillä katsoa miltä postauksesi näyttää klikkaamalla oikeasta yläreunasta kohtaa Esikatselu! Esikatselu-tilassa voit katsoa miltä postaus näyttää erilaisilla näyttöresoluutioilla, vaihtelemalla niitä alareunassa olevasta palkista.

Lisää postaukseen eri kohtaan toinenkin kuva samalla tavalla. Tällä kertaa tosin klikkaa kuvaa postauksessa ja valitse aukeavasta pikkuvalikosta alleviivattu A-kirjain. Tämää avaa kuvan alapuolelle oman tekstirivin, joka on kuvatekstin paikka. Kirjoita siihen mitä haluat. Voit taas katsoa esikatselulla, miltä kuvateksti näyttää postauksessa!

Muokataanpa sitten hieman tekstiä. Valitse mikä tahansa tekstikohta, 1-4 sanaa. Kun teksti on valittuna, klikkaa yllä olevasta valikosta B-kirjainta. Tee sama eri tekstikohdille myös kallellaan olevalla I-kirjaimella, alleviivatulla U-kirjaimella ja yliviivatulla T-kirjaimella. Nämä ovat useimmiten käytettyjä tekstin tyylittelyjä, joilla saadaan lukijan huomio tiettyyn kohtaan tekstiä.

• B tarkoittaa lihavointia, eli boldausta
• I tarkoittaa kursivointia/kursiivia, eli italic-tyyliä
• U tarkoittaa alleviivattua tekstiä
• T tarkoittaa yliviivattua tekstiä

Henkilökohtaisesti en ymmärrä miksi blogger on valinnut nimenomaan T-kirjaimen yliviivaukseen, sillä koodikielessä yliviivaus tapahtuu <s> tagilla, eli S-kirjaimella.

Valitse jälleen uusi tekstinpätkä ja valitse en jälkeen linkkikuva ylävalikosta. Voit määrittää linkiksi vaikkapa googlen. Muista näpäyttää aina valinta Avaa tämä linkki uuteen ikkunaan päälle, jotta sitä klikkaamalla lukija ei poistu kuitenkaan blogista!

Lisätään lopuksi tekstille otsikko ja siirrytään sitten oikealla olevan sivupalkin sisältöön.

1. Tämä pilvikuvake ilmoittaa onko kirjoitettu postaus tallennettu. Mikäli sitä ei ole tallennettu, on pilvestä näkyvissä vain ääriviivat ja sen yli kulkee poikkiviiva.

2. Esikatselusta pystyt katsomaan kesken kirjoittamisen miltä teksti blogissa näyttää ja Julkaise nappula julkaisee tekstin blogiin.

3. Tunnisteet, eli hashtagit merkitään tähän osioon. Kirjoituskohta on "Erota tunnisteet toisistaan..." ja siinä valmiina oleva teksti kokonaan näkyessään kertoisi, että tunnisteet erotetaan toisistaan pilkuin. Jos sinulla on aikaisempia postauksia, klikkaamalla kirjoituskohtaa blogger antaa vaihtoehtoja vanhoista tunnisteista.

4. Tämän kohdan takaa aukeaa valikko, jossa voit määrittää julkaisun ajankohdan myöhemmäksi.

5. Pysyvä linkki kertoo kyseisen postauksen linkin ja Sijainnista voit määrittää postaukselle sijainnin.

Lisää tunnisteisiin vähintään 5 erilaista sanaa. Tämän jälkeen voit julkaista postauksen!

Seuraavaksi luo toinen postaus samalla tyylillä, mutta tunnisteissa pidä huoli, että korkeintaan kolme sanaa on samoja, mitä ensimmäisessä postauksessa. Postauksiin on hyvä lisätä erilaisia tunnisteita ja osittain samoja siksi että pääset näkemään miltä ne näyttävät myöhemmin lisättävässä Tunnisteet widgetissä.

Pystymme myös editoimaan erikseen boldaukset, kursiivit, alleviivaukset, jne. joten nämä kaikki on hyvä löytyä blogista jo valmiina. Kaksi postausta on hyvä tehdä siksi, että blogia muokatessa näemme, miten postaukset reagoivat koodiin ja sekoittuvatko ne keskenään, näin on itselleni käynyt joskus.

Nyt kun olet luonut blogin, voit siirtyä muokkaamaan sitä! Onnea matkaan ja muista, voit aina ehdottaa kommenteissa aihetta käsiteltäväksi! Tämä onnistuu myös anonyymisti.

Erittäin hyvää alkanutta kesää juuri sinulle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti