5. kesäkuuta 2018

Kompaktikamera, järjestelmäkamera vai älypuhelin?


Yllä olevat kuvat otettu Nikon D3000 kameralla.

Tilasin tosiaan viime viikolla uuden kameran, Sony Cybershot H300 ja se saapui postissa eilen. Olin eniten innoissani tämän kameran zoomauksesta, josta löytyikin monia tarkkoja esimerkkikuvia netistä. Jäin hieman jännityksellä odottamaan, että no onkohan tämä nyt sitten niin hyvä mitä tuossa näytetään. Täytyy myöntää, että yllätyin positiivisesti. Zoomauksessa toki erottuu ns. pikselimössö, eikä kuvan pienentäminenkään paljon anna anteeksi. Syytän tästä sitä yksinkertaista syytä, ettei kyseisellä kameralla voi kuvata .RAW kuvia, vain ja ainoastaan .JPEG kuvia. Tämä on ehkä isoin seikka, miksi epäröin koko kameran ostoa. Olen niin tottunut .RAW kuvien käsittelyyn ja tiedän, ettei .JPEG kuvia pysty mitenkään editoimaan samaan tapaan, eikä niistä saa mitenkään yhtä hyviä. Toinen syy, miksi nyt jälkikäteen hieman ehkä kadun ostoa, on karu tarkennusmenetelmä. En itse ainakaan ole löytänyt kamerasta mitään asetusta, jolla saisi itse määritettyä tarkennettavan kohteen, vaan kamera valitsee kohteen automaattisesti annetun tarkennusmenetelmän perusteella. En löytänyt edes mahdollisuutta sille, että kohteen sijainnin kuvassa voisi valita. Joko kuva tarkentaa keskelle, keskellä olevaan kohteeseen tai valitsee "satunnaisesti" kuvasta tarkennettavat kohteet. Melko paska kauppa, etenkin kun toivoin että tämä auttaisi keikkakuvauksessa paremmin kuin tuo vanha kamerani.


Yllä oleva kuva otettu Sony Cybershot H300 kameralla.

Entäpä tämä vanha kamerani sitten? Nikon D3000, uskollinen apurini vuodesta 2011. Tämä järjestelmäkamera on kokenut jos jonkinlaista kolhua aina asfalttiin putoamisesta pölyyn ja lentäviin kiviin tässä vuosien varrella ja kestänyt hyvin. Ainakin tähän asti. Näytössä on kymmeniä pieniä naarmuja ja yksi suurempi, lähes koko näytön pituinen naarmu. Lisäksi runko on alkanut halkeilemaan ja yhdestä kulmasta näkyy jopa kameran sisuskalut selkeästi.

Rakas järjestelmäkamerani vetelee siis todella viimeisiään, enkä sen vuoksi kokenut aiheelliseksi ostaa uutta objektiivia siihen saadakseni parempia tuloksia mm. tuon zoomauksen kanssa. En aio kuitenkaan luopua järjestelmäkamerastani, saan sillä otettua vielä hyviä kuvia luonnossa, ihmisistä ja eläimistä. Ihan joka reissulle sitä ei tosin enää uskalla valitettavasti ottaa, joten tässä kohtaa tuo uusi kamera on parempi vaihtoehto ottaa mukaan. Suojelen tätä runkoa viimeiseen asti ja korjaan sen jesarilla niin useasti kuin tarvitsee!


Yllä olevat kuvat otettu Huawei Honor 6 puhelimen takakameralla.

SONY Cybershot H300 (verrattuna Nikon D3000)
+ Erillistä objektiivia ei tarvita
+ Zoomaus väännettynä äärimmilleen kuvan saa otettua kaukaa ja suhteellisen hyvällä laadulla
+ Videokuvauksen mahdollisuus
+ Otetun kuvan suuri koko (5152 x 2896)
+ Kevyt, mutta sopiva suuremman kameran käsittelyyn tottuneelle
+ Mahdollisuus manuaalisäätöihin (valotus, aukko)
- Huono tarkennusmenetelmä
- Häviää kuvan laadussa mm. Huawei Honor 6 puhelimen takakameralle
- Akun sijaan käyttää neljää alkaliparistoa (AA)
- Valotuksen ja aukon säätö hieman rajallista
- Mahdollisuus vain .JPEG kuviin


Yllä olevat kuvat ovat tämän päivän "testikuvaus"-reissulta. Alla vielä muokkaamattomia kuvia vertailun vuoksi (ei edes perussäätöjä Photoshopin Camera Raw ohjelmalla). Ensimmäinen on otettu Nikon D3000 kameralla, toinen Sony Cybershot H300 kameralla ja kolmas Huawei Honor 6 puhelimella. Otin puhelimeni takakameran vertailun vuoksi mukaan tähän.

Mitä mieltä te olette? Kannattiko maksaa 204€ tästä Sonyn kompaktikamerasta vai olisiko pitänyt ennemmin hankkia vaikkapa perus älypuhelin kuvien ottamista varten?


Bonuksena vielä oheiskuvat selventämään tuon zoomauksen tehoa! Alempaa tuskin tarvitsee sen kummoisemmin selitellä, mutta ensimmäisen kuvan olen ottanut tästä tietokonetuolilta talosta, joka sijaitsee karkeasti arvioiden noin puolen kilometrin päässä (linnuntietä). Melko kätevä peli eikö?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti