28. syyskuuta 2017

Unikeko täällä hei + joulukorttiasiaa

Hupsista, edellisestä postauksesta mennyt jo yli kaksi kuukautta! Tuntuu että aika mennyt kamalan nopeasti, vaikka välistä kulunut kesä on tuntunut tuhottoman pitkältä. En ole muuton jälkeen pahemmin täältä maaseudulta poistunut, parilla keikalla taisin käydä ja pari kertaa viettämässä iltaa kaverin luona, mutta muutoin olen istua nököttänyt täällä. Se on ollut toisaalta ihan mukavaa, mutta samalla myös niin raastavaa, kun ei ole päässyt kulkemaan omien mielihalujensa mukaan.


Olen lähinnä keskittynyt piirtelyyn, vaikka muutamat valokuvatkin on tullut käytyä napsimassa. Nytkin pitäisi joku päivä astella tuosta ovesta ulos, sillä koivujen kellastuessa alkaa tuo inspiraatio nousemaan. Mieluiten tekisin tosin tuon kuvausreissun keskustan tuntumassa, sillä täällä hirvikärpäset ovat miun riesana kokoajan. Älkää toki ymmärtäkö väärin, luonnossa kulkeminen on parasta ikinä, mutta harrastelen sitä mieluummin ilman niitä ampiaisia, hyttysiä ja muita ötököitä.

Vaikka kesä itsessään olikin "tylsyyttä täynnä" ja päivittäin koetin keksiä itselleni jotain tekemistä, tuntuu että nyt tekemistä on välistä sitten liikaakin. Aloitin kuntouttavan työtoiminnan, jossa saan tosin onneksi toistaiseksi piirrellä omia juttuja, ellei sitten tule jotain sellaista tekemistä, joka on pakko hoitaa ASAP. Ja näihin omiin töihin liittyen, aloitin goottijoulukortti-projektin, jonka tarkoituksena on luoda kaksi eri sarjaa hieman erilaisia joulukortteja ja tämä on syönyt aikaa ja jaksamista yllättävänkin paljon. Voi, kun se tekeminen olisikin vain ne joulukortit!


Alunperin minun oli tarkoitus tehdä jotain "perinteisen" oloisia joulukortteja paikallisiin joulumyyjäisiin, mutta en saanut siitä ajatuksesta mitenkään kiinni, vaikka hypetän joulua ihan älyttömästi joka vuosi. Veljeni vaimo heitti ehdotuksen, että miksen tekisi jotain erilaista, täysin omanlaisiani kortteja, esimerkiksi kalloja, joilla on tonttulakkeja päässä, yms. Vaikka mielessäni ensin vastustin ajatusta, päätin kuitenkin kokeilla. Kun ensimmäinen kortti oli valmis, tein pikaiset suunnitelmat korttien määrästä ja projektin pohja oli valmis.

Tein myös alustavan kyselyn eräässä facebookin ryhmässä ja kiinnostus kortteja kohtaan yllätti ainakin itseni täysin. Miten niin moni voisi haluta minun tekemiä joulukortteja? Muutaman päivän päästä tästä pähkäilin, että niin, eipä Suomessa ole tällaisia kortteja oikeastaan missään. Olen melkein varma, että mikäli tämä homma on yhtä iso menestys tänä vuonna miltä se nyt näyttää, niin ensi vuonna näitä kortteja saisi myös muilta taiteilijoilta. Tai näin ainakin toivon, sillä aivan kuten löytyy ostajia, löytyy myös erityylisiä piirtäjiä, joten kaikille on varmasti se oma markkinarakonsa.

Haluaisin myös jakaa hieman tarinaa siitä, miten nämä kortit syntyvät ja mitä niille tapahtuu kun kaikki ovat valmiita, joten jos tämä info ei kiinnosta, siirry tekstissä seuraavan kuvan alapuolelle. (:

Piirrän kuvat A4 kokoiselle, 170 grammaiselle paperille. Hahmottelun teen luonnollisesti lyijykynällä ja käytän ainakin kallojen kanssa useaa eri mallikuvaa netistä, mutta siirtyessäni linjojen tekoon suljen nämä, jotta kuvista tulisi "enemmän itseni näköiset" sen sijaan, että näyttäisivät suoraan kopioiduilta. Linjat ja varjostukset teen Staedtler Pigment Liner ja Shachihata Artline Drawing System 0.05 - 0.8 mm kynillä. Punaisen värityksen teen Poppy sävyisellä Promarkerilla.

Itse piirtämisestä en osaa hirveästi selittää, koetan saada jossain vaiheessa aikaan speedpaint-videon aina hahmottelusta valmiiseen työhön asti. Tällä hetkellä valmiit korttikuvat ovat muovilehtisissä suojassa ja kun kaikki ovat valmiita, skannaan ne koneelle ja viimeistelen työt Adobe Photoshopissa. Photoshoppaus tässä kohtaa merkitsee punaisen väri tasoittamista, roskien/ylimääräisten mustepisaroiden siivoamista ja kuvan oikeaan kokoon laittamista. Lopuksi siirrän kuvat Adobe InDesigniin ja laitan ne valmiiksi painoa varten, jossa sitten kuvat asetellaan tietokoneella arkille ja printataan.

Kortit tulevat olemaan yksipuoleisia, joten niiden toiselta puolelle ei tule perus postikorttiviivastoa. Kun päätin että kortit tulevat olemaan mattapintaisella pohjalla, ajattelin aluksi että punaisen sävyn laittaisi kiiltävällä "lakkauksella" (opiskeluista huolimatta en muista oikeaa termiä), jolloin se erottuisi ja olisi hieman koholla. Hylkäsin kuitenkin tuon ajatuksen nopeasti, sillä kun kallosarjassa punaista pintaa olisi paljon, se näyttäisi vain typerältä. Kun kortit ja pakettien kansikuvat on painettu, käyn noutamassa ne kotiin ja pakkaan pusseihin (jotka pitäisi laittaa tilaukseen tässä puolen tunnin sisään), joten tiedossa on "hand made" meininkiä lisää! Ja kun kortit on pakattu, saadaan ne sitten myyntiin. (:


Yllä oleva kuva on yhtälainen salaisuus kuin firma, jonne kortit ovat menossa myyntiin. Tämä "kakkosprojekti" oli hauska toteuttaa, etenkin kun en ole pitkiin aikoihin tehnyt kunnon tietokonetyötä. Tämä on lisäksi ensimmäinen ihan oikeasti oikea asiakastyö ja odotan suurella jännityksellä mitä valmiista kuvasta ollaan mieltä! Valmiskin kuva tulee jossain vaiheessa esille, mutta kuten sanottu, se on pieni salaisuus.

Täytyy tähän kohtaan laittaa vielä yksi kuva työstä, josta olen periaatteessa ylpeä. Muutamia, pieniä "artistin silmään iskeviä" virheitä siitä löytyy, minkä vuoksi en aluksi meinannut laittaa sitä myyntiin lainkaan. Tämä A4 kokoinen työ kuitenkin meni loppujen lopuksi kaupaksi ja on ensimmäinen oma työni jonka olen myynyt (!!!!). En usko että hirveästi tulen tällaisia myyntiin meneviä tekemään tilauksesta, sillä en halua piirtämisestä itselleni ammattia. Se on kuitenkin kiva harrastus ja jos sillä siinä sivussa tienaa, niin onhan se kiva juttu!


Ja tosiaan, tämä joulukortti-projekti on saanut aikaan myös sen, että miun pitää uudistaa nettisivuni. Kalmaluola.fi on ollut nykyisessä muodossaan siitä asti kun tuon domainin hankin, eli n. 6-8 kuukautta. Uusi ulkoasu on periaatteessa valmis, vain muutaman sivun tekstit ja kuvat puuttuvat vielä (ellen sitten keksi että jokin on pahasti siinä pielessä ja aloitan koko homman alusta, heh). Uusien sivujen tekoon meni pelkkään grafiikan suunnitteluun + sen tekemiseen (yksi kuva oli valmiina jo) + koodaamiseen n. 8 tuntia, joten toivon syvästi että kun viikonloppuna avaan koodiohjelman parin viikon jälkeen uudelleen, ei mikään iskisi pahasti silmään.

Sitä ajattelisi, että mitä nyt yksien nettisivujen niin väliä. Korttien "kansikuvaan" on kuitenkin tulossa sivujeni osoite ja logo, joten haluan niiden olevan hyvällä mallilla kun kortit tulevat kaiken kansan nähtäville. Hieman kyllä jännittää miten koko homma ottaa tuulta allensa ja kuinka iso juttu siitä loppujen lopuksi tulee. Tosin, voihan se olla täysi floppikin! :D

Nyt on tullut kyllä niin paljon tekstiä, etten uskalla enää jatkaa. Kertokaa toki jos jaksoitte lukea koko jutun! Ja ah, olin unohtaa! Ne, joita kiinnostaa tämä joulukorttien edistyminen ja muu hääräilyni! Facebookista löytyy sivuni Kalmaluola, jonne lisäilen kuvia näistä "ei niin yleisistä" piirustusaiheista ja joistain DIY-projekteista + valokuvista. Instagramistani taasen löytyy oman elämän juttujen lisäksi myös kaikki mahdolliset piirtely- ja valokuvahommelit! DeviantArtistakin toki löytyy jotain, mutta sinne lisäilen melko harvakseltaan enää töitä. Instagramin ja DeviantArtin linkit löytyvät tuosta sivupalkista oikealta, pärstäni alta!

Ja nyt loppuu se kirjoittaminen, aika ottaa spraypurkki käteen ja mennä jatkamaan juttuja autotalliin! Tosin sitä ennen pitää muistaa tilata ne pussukat kortteja varten...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti